ČOKOLADNA SKUTINA TORTA
Pred leti sem na nekem praznovanju naletela na "sladico", ki mi je bila zelo všeč. Gostiteljico sem prosila za recept, a ga kljub dolgemu čakanju nisem dobila. Pa sem malo razmišljala, kako bi lahko, z znanjem, ki ga imam in na osnovi receptov, ki so mi dostopni, naredila, sicer po svoje, nekaj "podobnega".
Predvsem sem morala poiskati primerno čokoladno osnovo, enostaven biskvit ne pride v poštev. Skutini nadevi pa so v naši kuhinji zelo pogosti tako, da je bil to lažji del. In seveda, kako oboje postaviti skupaj, da bo tudi lepo za oko.
Čokoladna skutina torta |
Čokoladna osnova - sestavine:
7 dag čokolade
10dag masla
14 dag sladkorja
7 dag moke
1/2pecilnega praška - 1mžl
1/2pecilnega praška - 1mžl
3 jajca
Čokolado, katerokoli, sama sem naklonjena črni čokoladi, nalomiš na koščke in stopiš. Najbolje je to storiti v parni kopeli (čokolado nalomiš v posodo, ki jo položiš na lonec z vročo vodo) ali v pečici, vendar pazljivo, da ne bo prevroča (zadostuje najnižja temperatura), ker se lahko čokolada hitro zažge in postane neuporabna.
Maslo z mikserjem penasto umešemo s sladkorjem, dodamo stopljeno čokolado in vse dobro vmešemo. Postopoma dodajamo jajca, rum in na koncu s kuhalnico počasi vmešamo še moko s pecilnim praškom.
Maslo z mikserjem penasto umešemo s sladkorjem, dodamo stopljeno čokolado in vse dobro vmešemo. Postopoma dodajamo jajca, rum in na koncu s kuhalnico počasi vmešamo še moko s pecilnim praškom.
![]() |
Čokolado nalomimo |
![]() |
In nad paro stopimo |
![]() |
Maslo penasto vmešamo s sladkorjem |
![]() |
Dodamo stopljeno čokolado |
![]() |
Postopoma vmešamo jajca |
![]() |
Vse dobro stepemo |
![]() |
Z metlico počasi vmešamo še moko |
Medtem pripravimo:
Skutin nadev - sestavine:
½ kg skute
2 kisli smetani
2 do 4 jajca
sladkor po okusu
ščepec soli
naribana lupina limone
vanilijeva aroma (po želji)
ščepec soli
naribana lupina limone
vanilijeva aroma (po želji)
Vse sestavine damo v večjo skledo in jih dobro razmešamo. Nadev ne sme biti pregost.
Kot za vse ostalo, tudi tukaj velja, VAJA DELA MOJSTRA!
Kot za vse ostalo, tudi tukaj velja, VAJA DELA MOJSTRA!
![]() |
Vse sestavine za nadev |
![]() |
v večji skledi dobro razmešamo |
Pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč. Ponudimo samo, lahko pa jo obogatimo in okrasimo npr. z jagodami, gozdnimi sadeži, ali kakšnim drugim sadjem - odvisno od prilike in vašega trenutnega navdiha.
Tokrat sem namesto prave skute, ki jo v Tokyu pač nimam, uporabila jogurt. Dober, lahko tudi grški jogurt, damo v čisto kuhinjsko krpo in ga odcedimo, najbolje kar čez noč. Potem pa ga uporabimo kot skuto. Nadev je v tem primeru kremast in zelo okusen.
Ni komentarjev:
Objavite komentar