Translate

torek, 18. marec 2014

ČOKOLADNA SKUTINA TORTA

ČOKOLADNA SKUTINA TORTA

Pred leti sem na nekem praznovanju naletela na "sladico", ki mi je bila zelo všeč. Gostiteljico sem prosila za recept, a ga kljub dolgemu čakanju nisem dobila. Pa sem malo razmišljala, kako bi lahko, z znanjem, ki ga imam in na osnovi receptov, ki so mi dostopni, naredila, sicer po svoje, nekaj "podobnega".
Čokoladna skutina torta
Predvsem sem morala poiskati primerno čokoladno osnovo, enostaven biskvit ne pride v poštev. Skutini nadevi pa so v naši kuhinji zelo pogosti tako, da je bil to lažji del. In seveda, kako oboje postaviti skupaj, da bo tudi lepo za oko.

Čokoladna osnova - sestavine:

7 dag čokolade 
10dag masla
14 dag sladkorja
7 dag moke 
1/2pecilnega praška - 1mžl
3 jajca

Čokolado, katerokoli, sama sem naklonjena črni čokoladi, nalomiš na koščke in stopiš. Najbolje je to storiti v parni kopeli (čokolado nalomiš v posodo, ki jo položiš na lonec z vročo vodo) ali v pečici, vendar pazljivo, da ne bo prevroča (zadostuje najnižja temperatura), ker se lahko čokolada hitro zažge in postane neuporabna. 
Maslo z mikserjem penasto umešemo s sladkorjemdodamo stopljeno čokolado in vse dobro vmešemo. Postopoma dodajamo jajcarum in na koncu s kuhalnico  počasi vmešamo še moko s pecilnim praškom. 
Čokolado nalomimo
In nad paro stopimo














Maslo penasto vmešamo s sladkorjem
Dodamo stopljeno čokolado

Postopoma vmešamo jajca
Vse dobro stepemo 

Z metlico počasi vmešamo še moko
Masa zadostuje za normalen tortni model, ki naj bo dobro namaščen in pomokan ali še bolje, obložen s papirjem za peko. Maso daj v pečico segreto na 180 stopinj  in peci približno 15 do 20 minut – tako, da se začne strjevati in ni več tresoča. To je zelo pomembno, saj je skuta težka in obstaja nevarnost, da se potopi na dno! 

Medtem pripravimo: 

Skutin nadev - sestavine:

½ kg skute
2 kisli smetani
2 do 4 jajca
sladkor po okusu
ščepec soli
naribana lupina limone
vanilijeva aroma (po želji)


Vse sestavine damo v večjo skledo in jih dobro razmešamo. Nadev ne sme biti pregost. 
Kot za vse ostalo, tudi tukaj velja, VAJA DELA MOJSTRA!
Vse sestavine za nadev
v večji skledi dobro razmešamo

Ko je testo dovolj trdno, ga pazlivo prelijemo z nadevom. Najbolje je to narediti z veliko žlico zajemalko, tako lahko kremo enakomerno porazdelimo po modelu, da ne obremenimo preveč enesame točke. Pečemo dalje, da se robovi skute rahlo obarvajo.

Nadev previdno razporedimo po površini





























Pustimo, da se dobro ohladi, najbolje čez noč. Ponudimo samo, lahko pa jo obogatimo in okrasimo npr. z jagodami, gozdnimi sadeži, ali kakšnim drugim sadjem - odvisno od prilike in vašega trenutnega navdiha.


Postrežemo samo ali s sadjem
Dobra skutina torta - DOBER TEK!
Tokrat sem namesto prave skute, ki jo v Tokyu pač nimam, uporabila  jogurt. Dober, lahko tudi grški jogurt, damo v čisto kuhinjsko krpo in ga  odcedimo, najbolje kar čez noč.  Potem pa ga uporabimo kot skuto. Nadev je v tem primeru  kremast in zelo okusen. 



















Ni komentarjev:

Objavite komentar