VEGETARIANSKI CURRY
Zelenjava je zdrava. To nam je vsem popolnoma jasno, vendar se velikokrat sprašujemo, kako jo pripraviti na malo drugačen, čimbolj privlačen način in seveda predvsem zelo okusno.
Curry je ime za zelo različne jedi na osnovi MEŠANICE ZAČIMB.
Te mešanice se razlikujejo med različnimi kuhinjami: INDIJSKO, TAJSKO, JAPONSKO... Seveda pa tudi za različne jedi uporabljamo različne mešanice.
Osnovne začimbe v curry-ju so: koriander, kumina, turmeric in čili. Odvisno od jedi in okusa lahko dodamo kardamon, ingver, klinčke, janež, cimet, poper, gorčična semena...govorim o začimbah, ki jih lahko najdemo na naših policah. Mešanico lahko kupimo že pripravljeno, ali pa jo sestavimo sami, če nam dopušča čas, ali če želimo kaj bolj posebnega.
Če bomo naredili svojo mešanico, priporočam, da začimbe v zrnju (koriander, kumino) najprej na hitro (30sek) prepražimo na srednje močnem ognju. Preveč prepražena ali celo zažgana semena grenijo in izgubijo bogat okus. Ko se ohladijo jih lahko zdrobimo v možnarju ali pa jih zmeljemo v mlinčku.
POTREBUJEMO:
2 žlici geeja, ali ustrezno količino nevtralnega olja, ali kokosovega masla
1 veliko čebulo
1 vžl naribane korenine ingverja
1 vžl nasekljanega česna
1-2 vžl curry mešanice v prahu
1/2 mžl turmeric
1/4 mžl čilija / raje manj kot preveč, oz.odvisno od okusa
1 mžl soli
1 velik zrel paradižnik / pozimi je bolje uporabiti pelate
Zelenjava po izbiri, kar je na razpolago, lepo je, če so barve različne. Tokrat sem uporabila:
1 veliko, mesnato papriko
200 g gobic / shitake,...
100 g hokaido buče, ali
1 velik krompir ali
1 srednji koren
Za pest na kocke narezanega brokolija
Petršilj za posip
POSTOPEK:
V vok ali ponev damo maščobo in na njej zarumenimo čebulo. Dodamo ingver in česen in še malo popražimo. Zdaj dodamo vse začimbe, popražimo, a pazimo, da ne bo preveč. Dodamo paradižnik ali pelate, popražimo in zalijemo. Pokrijemo in kuhamo 10 minut, seveda vmes večkrat pomešamo.
Zdaj dodamo zelenjavo, zalijemo toliko, da ohranimo gosto omako in kuhamo 10 do 15 minut, oz.dokler ni vse kuhano, vendar še čvrsto!
Poskusimo, dodatno začinimo, če se nam zdi potrebno in potrosimo z nasekljanim petršiljem. Azijci bi za to uporabili zeleni koriander / silantro, a bodite pazljivi, ker ima zelo močen okus. Sama ga ravno za to raje zamenjam s petršiljem. Postrežemo z rižem. Sama uporabim polnozrnati, rjavi riž.
DOBER TEK! |
Ni komentarjev:
Objavite komentar